Wednesday, 3 August 2011

TETAMU RAMADHAN (kehadiran hamba Allah dari Gaza)

Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah, segala pujian hanya untuk Die tuhan yang mentadbir alam ini...

Alhamdulillah, tanggal 1 ramadhan 1432 h/ bersamaan 1 ogos 2011 kehadiran tetamu barakah (ramadhan al-mubarak) menunjukkan kasih sayang Allah kepada kita umat Muhammad yang tidak dirasai oleh umat-umat yang lain..
kehadiran ramadhan ditambah lagi dgn kehadiran tetamu istimewa dari gaza, palestin pada 3 ramadahan 1432 h, bersama-sama kami sekeluarga berbuka puasa di teratak usang kami..
Namanya diberi Ali Al-Khatib bersama sahabatnya yang berasal dari Malaysia Ali Ahmad Fauzi bersama-sama memeriah kan ifthar kami...Ali Ahmad Fauzi berfungsi sebagai penterjemah kepada sahabatnya yang tidak boleh bertutur di dalam bahasa melayu..


detik indah ini dirakamkan oleh adik sy, Abdullah Fahmi b Mohammad Nasri yang turut kelihatan di wajahnya sangat gembira dgn kehadiran tetamu barakah ini...


benarlah kata pepatah arab "tetamu itu datang membawa barakah pulang dengan kerahmatan"...antara makanan ruji orang arab "khubzun" yang bermaksud roti atau dengan panggilan lain "komhun" yang bermaksud gandum...

antara makanan lain yang dihidangkan:
- nasi ayam berempah buatan tangan umi tersayang
- kuih muih (murtabak dan kuih talam)
- buah anggur dan "abu sya'run" iaitu rambutan
- air : "alma' u syai"...air teh, "alma' u laban"..susususu dan yorgurt kegemaran tetamu arab ini... :)
si comelku (farah hanan)...saat menanti waktu berbuka di dapur teratak usang kami...

Alhamdulillah ramadhan yang kami nanti2kan kehadirannya, pemergiannya kami tangisi...

"ya Allah jadikanlah kami tergolong dalam hamba-hambamu yang yang Engkau janjikan untuk diampuni dosa-dosanya kerana menjalani ibadahmu dgn sepenuh hati di bulan ramadhan ini dan hanya mengharapkan keampunan dariMu....Amin..."

Waalahu'alam...

sekian sj perkongsian ramadhan dari mawar biru...

No comments:

Post a Comment